rhynn 2008.10.25. 10:00

Outsourced (2006)

Érdekes ez a film, talán az idei év egyik meghatározó filmélménye számomra. Megnézésének története annyi, hogy nyaralásból hazafelé a gépen ezt a filmet vetítették. Rajtam kívül nem sokan voltak kiváncsiak rá, pedig megérte azt az erős másfél órát, amit el kellett tölteni vele. Tipikusan az a film, ami megfog és elgondolkodtat.

A film egyébként a filmbuzit olvasva, a The Promotion kritikája alatt jutott eszembe, hisz a két film nagyjából ugyanarról szól: a munka fontosságáról az amerikai emberek életében - egyszerűen nem lehet kitörtni a mókuskerékből. Az előléptetés lehetősége pedig ott lebeg a főhősök szeme előtt egyfajta megváltást jelentve számukra, s mely miután bekövetkezik, rá kell jönniük, hogy nem igazán változik semmi. Na ezt az életet szeretném elkerülni :) A film egyébként minden hype nélkül ment le, viszont pár díjat bezsebelt a különböző filmfesztiválokon, s a közönség szájhagyomány útján nőtt folyamatosan.

A film nagyon egyszerű sztorira épül: Todd Anderson tipikus kilátástalanul élő wannabe-manager, aki egy call centert irányít, cége kvázi kapát és kaszát ad el igazi parasztoknak ( "We sell kitsch to rednecks"), míg nem egy nap közli a főnöke, hogy az egész call-centert kiköltöztetik Indiába, hogy csökkentsék a költségeket. Ő viszont nem tud lelépni, hisz még pár hónapot le kell dolgoznia, hogy hosszú kitartása eredményeképp valamiféle stock option-t kapjon, s utána elmehessen máshova. Így hát neki kell betanítania az indiai munkásokat, mely nem egyszerű. Korábbi életét felrúgja, s Indiába költözik. Megismeri a helyieket, amerikanizálja őket, s megtalálja a szerelmet is egy gyönyörű helyi lány személyében.

Az egész történet báját persze nem a cselekmény adja, hanem India. Hősünk egy új világba érkezik, ahol a tradícionális dolgok nem működnek, s ezt meg kell szokni. (Belegondoltál már, hogy milyen lehet ott a McDonalds?) A helyzet persze számos poénra ad alkalmat, mely főleg az indiai akcentusra ill. a kínos szituációkra épül, de a mögöttes tartalom, mondanivaló egy mélyebb szintet ad a filmnek. Ha esetleg összefutsz vele, érdemes nem kihagyni. Értékelés: 7/10.

Címkék:filmkritika Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr42730113

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ccna training london 2019.05.12. 16:00:58

Allstate drug screening - beuhifh

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása