rhynn 2008.11.10. 14:00

Legend of the Seeker kritika

Kettős kritika következik a Legend of the Seeker sorozat első 3 részéről, elsőként lelkes olvasóként, másodsorban olvasni-nem-szerető lelkes fantasyfüggőként, hisz a két szempont ez esetben más-más eredményt tükröz. A Terry Goodkind-az igazság kardja könyvsorozat tévés adaptációjáról van szó, melyet két hete vetítenek az amerikai helyi adók. A könyvolvasós verzió nyomokban mogyorót spoilert tartalmazhat, allergiások kérem, vigyázzanak!

Xena 2008 - A lelkes fantasyrajongó szemével

Nagy költségvetésű fantasy sorozat - a 300-at is megszégyenítő technikai háttér - a sorozat készítői nagy fába vágták fejszéjüket, s az eredményét nem is valamelyik országos tévére adták el, hanem egyesével megfűzték a helyi adókat (kb. mint itthon a hálózat TV), s külföldre is eladták a sorozatot.

Egy lovas üldözéssel kezdünk, négy felbőszült -kiéhezett? - katona üldöz egy törékenynek tűnő hölgyet, aki valami nagy titok birtokosa lehet. Majd egy szép szál parasztgyerek menti meg azzal, hogy beavatkozik. Igenám, de a nő megfogdossa az egyik katonát, aki ezért társaira támad. WTF? Jó felütéssel indul a sorozat, sok akció várható. Új-Zéland gyönyörű, a jelmezek is odaillőek. Folytatódik a történet,a srácot megmarja valamiféle varázsnövény-kígyó, ettől nagyon beteg lesz. Apja azt mondja, keresse meg a zsémbes öregembert, aki majd segíthet. Közben a túlélő katona próbálja a főszereplő Richard bátyját testvére ellen uszítani, ami meglehetősen könnyen megy, egyedül az apa nem lesz áruló. Zeddről kiderül, hogy szeret ruha nélkül napozni éjjel, s valójában egy varázsló, aki odanyom egy kardot Richardnak, s kinevezi őt a Keresőnek, s egy könyvet is nyom a kezébe. A túlélő katona megöli Richard apját, ezért a fiú bosszút fogad, nekitámad, de elveszti a könyvet. Üldözés kezdődik, belép Chase, a katona, hogy segítsen, majd elérnek egy mágikus falig, amit a gonosz Darken Rahl át akar törni. Itt visszaszerzik a könyvet, majd felgyújták. Kapkodom a fejem, gyors a tempó, kevés a magyarázat, sok a kardozás. A második rész ebből jelentősen visszavesz, fogy a pénz, epizódikusra kell venni a történetet. Még valami jó is kisülhet belőle, de ez így kevés. 

Aztán jön a harmadik rész, ami állítólag 4. vagy 6. volt eredetileg, csak előrrébb rakták, s megkapjuk a leporolt Xena sorozatot. Történetileg nem haladunk előre, igazán nem bontjuk ki a karaktereket, helyette van egy kis várbörtön, némi kardozás, varázstérkép és sok-sok bullett time. (Komolyan, egy varázslónő ugyanúgy kardozik/kerüli ki a nyilvesszőket, mint a főhős? Kicsit illúzióromboló.). Nehéz pontot adni, a pilot 7/10 környékén van, az első új rész már maximum 3/10, de csak azért, mert Kahlan mellesleg nem rosszabb mint Xena...

WTF a négyzeten: ezt mégis hogy képzelik? - Terry Goodkind rajongói szemmel

Akkor mint a könyv nagy rajongója, pár dolgot megemlítenék: /elvileg elkerültem minden spoilert, s nem az észt akarom osztani, de kicsit úgy éreztem, ha nem olvastam volna a sorozatot, sok minden érthetetlen lenne./

A legnagyobb hibának Zedd kivégzését tartom. A könyvekben ő a legnépszerűbb karakter, egy agyalágyult, habókos varázsló, aki egyébként nem varázsol, hisz attól lesz nagy varázsló. Talán az egész sorozatban nem emlékszem, hogy wizard’s fire-t lőtt volna, max 1x, a második könyv elején. Az ugyanis egy eszméletlen durva varázslat, kb. mint egy atombomba, nem szabad használni, mert nagyon durva következményei vannak. A könyvsorozatban 4x van említés róla. Itt meg már egyből lövi. A karakter egyébként rendkívül humoros, minden mondatán röhögni lehet… Ezt sem sikerült átemelni.

Az Igazság kardja egy kétélű fegyver: elvileg csak akkor használható, ha a használója teljesen meg van győződve róla, hogy akit megöl vele, az bűnös, s megérdemli a büntetést… Richard majdnem bele is hal, amikor használja a katonán… Ha viszont ezt kiveszik, mi az értelme a kardnak, ami a könyvsorozat címét is adja…

A harmadik: Darken Rahl picit (csak 10-15 évvel) fiatalnak tűnik, de ezt nem részletezem. De, mégis, a spoiler olvashatatlanul itt következik /jelöld ki az olvasáshoz!/: ő ugyanis annyi idős kell, hogy legyen, hogy elmondhassuk róla, Richard a fia is lehetne...

A negyedik, ez már spoileres lesz, kivéve akkor, ha valami váratlant húznak az alkotók, de ezt kétlem, úgyohgy aki nem akar egy minor bugot lelőni magának, az ne olvassa: A Book of Counted Shadows: Richard mindösszesen azért dobja be a tűzbe, mert apja gyerekkorában megtanította neki szóról szóra, hamár ellopta a Wizard’s Keepből… Erről sem esik szó.

Ötödik: A fátyolt nem lehet átszakítani, magától lebomlik a második könyv végére, s kb 100 oldalon keresztül kapjuk meg azt a kalandot, ami átviszi Richardékat az árnyvilágon (többek között a nyaklánc segítségével, amit a 3. részben térképkészítésre használtak...).

Hatodik: a csontos hölgy és Chase, akik nagyon fontos szereplők az első kötetben, szintén a háttérbe szorultak. Pedig Chase-t még el is találták, valahogy így képzeltem el a karaktert.

Bár könyvadaptáció, úgy érzem, a neveken kívül semmit sem sikerült átemelni gyerekkorrom egyik meghatározó olvasmányélményéből, s ezért nagyon mérges vagyok. Értékelés: 2/10 a látványos fátyol-animáció miatt.

Ha esetleg valakinek igénye lenne, egy külön postban vagy itt a commentek között szivesen bemutatom az áthidalt dolgokat, mert úgy érzem elég sok minden kimaradt, ami a megértéshez feltétlen szükséges.

Címkék:sorozat 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr32760051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.11.10. 21:55:51

Mármint úgy értem, hogy az egyik legjobb karaktert leredukálták egy mellékszereplő szintjére.
süti beállítások módosítása