rhynn 2008.11.21. 08:54

Módosul az adórendszer

Bár még szavazás nem volt, a sajtó folyamatosan a jövő évi - lényegi kérdésekben várhatóan nem változó adórendszerről cikkezik, melynek két pontja is szemet szúrt: az egyik pozitív, a másik negatív, vagy még inkább felháborító értelemben.

Kezdjük a pozitívummal: Varga Mihály Fideszes képviselő felvetette, hogy az öröklés - közeli rokonoknak 20 M forint alatt - legyen illetékmentes. Végre! Az adórendszer eddigi legpofátlanabb lenyúlása volt ugyanis az örökösödési adó: szegény ember befizette bevételei felét adóként, a maradékból vett bizonyos dolgokat, melyek után 20% áfát fizetett, majd amikor a legnagyobb a baj, jön az APEH, hogy tessék befizetni az örökölt vagyon 40%-át. Milyen jogon? Ez a vagyon ugyanis átment 2 adózáson (legalább), 60%-át már egyszer befizette az ember, ingatlan, kocsi bankbetét után további terheket is fizetett, majd elvennék a maradék jó részét is. Ráadásul ez folyamatban lévő ügyekre is érvényes lenne január 1-től. Valami megmozdult.

A másik, szintén tegnap elfogadott javaslat szeritn azok, akik szemét módon adót kerülve offshore cégekbe menekítették pénzüket, s itthon minimálből X5-ösökkel közlekedtek, most kifehéredhetnek: ha hazahozzák az államtól ellopott vagyonokat, s azoknak legalább felét állampapírba fektetik 2 évre, nem kell adózniuk utána. Megértem persze, hogy ez a 386 képviselőből 400-at érint, súlyos milliókkal (Gyenesei úrnak például nem kell adóznia a választóktól kapott sok-sok szeretet után) lennének szegényebbek, ha véletlen adót kellene fizetni, de mit szóljon az a másfél-két millió magyar, aki becsülettel fizeti be adóját minden hónapban (akkor is, ha lenne más mód), fizetése 60%-a az államnál landol, hogy legyen mit kimenekíteni a képviselőknek off-shore cégekbe?

Felhívás ez keringőre, hisz már korábban is mindenféle módon kedvezményes adókkal ki lehetett fehéríteni a zsebrerakott pénzeket, de hosszú távon ez azt az üzenetet közvetíti, hogy lopj, csalj, hazudj, a parlament úgyis megsegít. Ezek után az összes bűnöző tovább folytatja munkáját, hisz tudja, előbb-utóbb úgyis lesz mód megtisztítani a pénzt.

Kóka János szabad demokrata képviselő kifogásolta, hogy csak állampapír vásárlásakor járna a kedvezmény, holott a tőzsdére ugyanúgy ráférne az élénkítés. Erre Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára azt válaszolta: a kormány azt szeretné, hogy az állampapírpiacra folyjék be új forrás. A becslések szerint tízmilliárd forint bevétel származhatna ebből az amnesztiára hajazó lépésből.

Úgy lenne fair, ha mostantól az elmúlt években befizetett adóm felét átvihetném állampapírba, de ez úgysem fog megtörténni. Hiába, aki becsületesen él ebben az országban, valamit rosszul csinál. Valami baj van itt.

Címkék:gazdaság komment abszurd Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr55780722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása