rhynn 2009.08.12. 21:29

G.I. Joe Episode IV: New Hope

Az év eddigi legkellemesebb csalódása. Újabban nem igazán nézem a különböző trailereket, beszámolókat a filmekről, mert ha 2-3-at megnéz az ember, már szinte mindent tud, s ez jelentősen rontja a moziélményt. A Kobra Baljós Árnyéka volt az első, amiről szinte semmit nem tudtam.

Az egész film kifejezetten kellemes hangulatú volt, az órámra egyszer sem néztem, e-maileket, SMS-eket nem olvastam, hisz annyira lekötött a film. Története szinte randomgenerátorral készült, kevés volt benne a jócsaj (1 - ezen még a Watchmen is túltett!), mint Darth Vader a Baljós Árnyakban.

Mi ez a sok Csillagok Háborúja utalás? A tovább után elmondom!

 Ez a film bizony egy hatalmas átverés! Az írók nem bízták a véletlenre, fogták a Hasbro népszerű játékait, s egy-az-egyben lemásolták vele a sci-fik legnagyobb klasszikusát. Ami fölött egyébként eljárt az idő. A mai színvonalhoz képest kifejezetten egyszerű a történetvezetése, hatalmas cselszövései inkább komikusnak hatnak, ha ma mutatnák be, bizony a lukeichbindeinvater klasszikus se lepne meg senkit.

Ráférne már egy kis reboot és talán egy kis remake is a sorozatra. Talán ezt sikerült elérni a kobra ébredésével (vagy mi a címe). Szinte jelenetről jelenetre követi a nagy elődöt, ahol pedig az elgyengül, kiegészíti pár csihipuhival a Baljós Árnyakból.

Ugyanakkor ez a film egy agykikapcsolós sci-fi akciófilm, amihez hasonlót évek óta nem láttam! (Klónok támadása volt az utolsó). Nem kell izgulni a történeten, kapunk sok verekedést, sok-sok helyszínt, mindenféle gadgeteket, világot elpusztítani akaró gonoszt, nagy meglepetéseket (komolyan, van olyan, aki nem jött rá, hogy kit akarnak helyettesíteni az operációval? Vagy hogy ki az őrült tudós? Szinte a szánkba rágták). Ráadásul az alkotók nem is akartak moralizálni, tanítani, s bizony ebben a kategóriában verik az idei két nagyágyút, a Transforminátors 4-et és a Transformers 2-t. Nem akartak szövegeket írni, amikor harcolni kellene (wolverine), nem rángatták alzheimeresek a kamerát, amikor a cselekényt kell mutatni (minden akciófilm Bourne óta).

Tudták, hogy mire van szükségem az augusztusi melegben, s azt tökéletesen megcsinálták. Mintha csak összeszedték volna a konkurenciát, s a lényeget kimásolták volna. Volt benne sivatagi hadművelet (Tatooine), Halálcsillag-ostrom (a nagy zsörtölődős néger jelenete volt a fordulópont: ezt biztos a Csillagok Háborúja Ihlette). Volt egy, a világot vezető szupergonosz, aki csak az utolsó jelenetekben mutatta meg magát, betörtek a gonoszok a jók bázisára, volt vízalatti csodavilág (szintén Baljós Árnyak), bolygórombolás (mondjuk itt csak Párizs, de akkor is), szuper motorszerű valami, amivel lehetett üldözgetni, nagy ágyu, amit ki kellett lőni, Darth Maul duplakard, Darth Maul - Obi Van harc a lézerek között, nagy csatahajó, amit félig kilőttek, ja és persze a végén Destro meg a Parancsnok méltó emléket állít a Császárnak és Darth Vadernek. A folytatás pedig kb. akkora kételyben hagyja a nézőket, mint az Új Remény (semekkorában) Hirtelen ennyi párhuzam jutott eszembe, s csak azt remélem hogy az a bizonyos ember aki leesett ott ahol le kellett, akárcsak Gandalf, túléli. :) Ha nem, kérek legalább 2-3 előzményfilmet és másfél óra nettó kardcsatát a kettő között.

Nagyszerű film, DVD Instant Get. Ja és persze Chris Ecclestone, Chris Ecclestone, Chris Ecclestone!!!!! Miatta megéri nézni a filmet. 9 és fél pontot kap, hogy a Kobra visszavág 10-est kaphasson. Klasszikus (újra)született.

 

Címkék:komment filmkritika Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr441305921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása