rhynn 2008.09.30. 14:28

Tévedett a Kormány

Érdekes cikket közölt az index pár perccel ezelőtt, ami alaposan elgondolkodtatott. Néhány dolgot idéznék belőle, mindenki okulására:

 

Két jelentős korrekciót is végrehajtott a KSH, a tavalyi költségvetési hiányszámot és a GDP-növekedési rátát szállította lejjebb az előzetes statisztikákhoz képest.

A tavasszal közölt előzetes adatnál is lényegesen kisebb volt 2007-ben az államháztartási deficit...A 2007-es költségvetés még 6,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt állított maga elé... aztán az Eurostatnak idén tavasszal küldött jelentésben 5,5 százalékos előzetes hiányszámot közölt. Most pedig már az látszik, kerek 5 százalékos volt a deficit tavaly. A 6,8 százalékos eredeti terv és az 5 százalékos tényadat közötti horribilis különbség, a forintban kifejezve durván 450 milliárdos differencia... 

A kormány az MSZP hatalomra lépése óta alkalmazza ezt a módszert, amely gyakorlatilag az országgyűlés kezéből veszi ki a felelősségteljes szavazás jogát azáltal, hogy a kiadásokat felültervezi, a bevételeket (főleg az ÁFÁ-t és egyéb adókat) pedig szépen alul. Tehát bead egy tervet, amit elfogadnak, majd természetesen minden másképp alakul, elég csak egyszer keresztülvinni a parlamenten a piszkozatot, hogy aztán azt csináljanak a tényleges pénzzel, amit akarnak.

Hogy mire jó ez nekik?

  1. Egyrészt az ellenzéknek lehetőséget adnak saját fegyvereik kiégetésére. A büdzsé elfogadásakor pár hétig mennek a nyilatkozatok a csődközelben lévő államról, majd szép gyorsan elfelejtjük őket.
  2. Ezután ahogy a számok jönnek be, - először május környékén az első negyedéves - úgy lesz egyre tisztább a kép, ezt lehet sikerként kommunikálni az emberek felé. "Nincs is olyan nagy bajban az ország, lám megspóroltunk 100 milliárdot." Ez egy nagyon hatékony módszer, főleg a választások előtt, amikor az ellenfelek már nem mondhatják, hogy nem is olyan rossz a helyzet, mert saját hitelességüket vesztenék el. (na jó, azt már nehezen)
  3. A példán is látszik, hogy felszabadul több száz milliárd forint, ami egyszerűen nem szerepel a költségvetésben, ergo el lehet költeni legalább egy részét, ami egyébként választáskor nagy mozgásteret ad egy kampánynak.
  4. A felszabadult pénzből ki lehet fizetni olyan kiadásokat, amik egyébként nem mennének keresztül a parlamenten.
  5. Ki lehet fizetni belőle a párthoz közelieket.

 

Az, hogy nemcsak az eredetileg vállalt tervnél lett érdemben kisebb a költségvetési deficit tavaly, hanem az előzetesen közöltnél is, még inkább azt erősíti, hogy az idei hiány a pár hónapja 4-ről 3,8 százalékra levitt hiánycélnál is kisebb lehet. 

Egyre közelebb az euro bevezetése. Ha ezt a tendenciát folytatjuk, a jövő évi 3,2-es hiányból lehet egy 2,9-et csinálni, ha a nagyvilág is azt akarja, s így akár már jövő nyáron beléphetünk az ERM II-be. Sci-finek tűnik, de talán mégis :) A hírek szerint egyébként 2000 óta először fog csökkenni az államadósság.

A költségvetési számon kívül a GDP-adaton is módosítottak a statisztikusok. Eddig azt gondoltuk, 1,3 százalékos volt a tavalyi gazdasági növekedés, ám most 1,1 százalékos bővülésről számolt be a statisztikai hivatal.

Nyáron még 0,6 százalék körüli eredményt mondtak a politikusok, ahhoz képest ez egy szép kép. Ha meg azt nézzük, hogy EU szinten a Románokkal és a Bolgárokkal együtt is kb 0,5 környékén lesz a növekedés, egész jól állunk.

Persze a legnagyobb baj, hogy ezekből az átlagember semmit nem érez, maximum, hogy párszáz forinttal több lesz a nettó fizetése a hatalmas adócsökkentés után.

Címkék:gazdaság Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr40688986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása