rhynn 2008.10.07. 10:16

Dex is back

Az év talán legjobban várt sorozata visszatért. Amerika legnépszerűbb sorozatgyilkosa harmadszor is akcióba rendül. A harmadik évad első két részének kritikája spoileresen!

Az első évadban megismertük Dextert, a magányos sorozatgyilkost, az érzelemmentes embert, aki apja, Henry törvénykönyve szerint él. Profi módon dolgozik, s csak olyanokat tesz el láb alól, akik megérdemlik. Megismertük az utat, melynek során az érző, lelkiismeretes, gondolkodó Dexter lett... aki lebukott. Vadászból üldözött lett, s ezzel el is telt a második évad.

Az új Dexter valahogy más lett. Szerelembe esett, kétszer is, megszólalt a belső hang, végül megmenekült, s az alábbi monológgal zárta az évet:

Not long ago I had a dream that people could see me for what I am, and for a brief instant in time the world actually saw my bodies of work. Some even cheered. But as it turns out, nobody mourns the wicked. Sorry James. I think Harry knew that from the start. That's why he gave me a code. It cost him his life, but it kept me alive through incredible trials. The code is mine now, and mine alone. So too are the relationships I cultivate. They're not just disguises anymore. I need them, even if they make me vulnerable. My father might not approve, but I'm no longer his disciple. I'm a master now, an idea transcended into life. And so this is my new path, which is a lot like the old one, only mine. To stay on that path, I need to work harder, explore new rituals, evolve. Am I evil? Am I good? I'm done asking those questions. I don't have the answers. Does anyone?

 És eljött a harmadik évad, amely két rész után történetvezetésben úgy tűnik, az első kettőn is túltesz. Egy teljesen új világ kezdődött Dexter számára, hisz korábbi bűnei megtorlásra kerültek, Doakes (a sorozat egyik leghitelesebb szereplője) elvitte a balhét.

Mindjárt az elején meglepő fordulat történik, hisz Dexter megszegi saját törvényeit, megöl valakit, akiről nem tudja egyértelműen, hogy bűnös. Ez egy új dolog számára, s ettől összezavarodik, annyira, hogy még nyomokat is hagy a helyszínen. Természetesen ő lesz az egyik nyomozó, így ez a probléma is megoldható. Vadászatát háttérbe szorítja magánélete, hiszen Rita teherbe esik (komolyan, kellett ez?), új emberek kerülnek életébe, s annyira lefoglalják, hogy nincs ideje éjszakai énjére. Ez egy olyan konfliktus, amit nagyon nehéz feloldania, s ez megfogja a nézőt, nem ereszti.

A szereplőgárdát elnézve gyakorlatilag elvesztettük a két legjobb alakítást nyújtó embert, Doakes-ot és Lila-t, helyette kaptunk egy írnek kinéző nyomozót (szerencsére sokat nem szerepel) és egy helyettes államügyészt, akit Jimmy Smith alakít, meglehetősen meggyőzően.

Három fő szál van kibontakozóban az évadra: Dexter gyereke, Dexter őrülete és a helyettes államügyész testvérének gyilkossága. Az első akár még jól is elsülhet, bár elég elcsépeltnek tűnik, a második talán a sorozat legizgalmasabb része lehet (például, amikor jövőbeli gyerekét látja gyilkosként, vagy a Harry-látomások), a gyilkossági szál pedig egyszerűen fantasztikus. Jimmy Smith nagyszerű alakítása mindent visz.

Az első rész jópár héttel ezelőtt kikerült a netre, s balszerencsémre nem tudtam megállni, hogy megnézzem, így gyakorlatilag körmöt rágva számoltam vissza a napokat a második részig, amely még jobban sikerült. Kiemelném az utolsó jeleneteket, melyben az ADA rátalál Dexterre, aki kivágja magát azzal, hogy önvédelemből ölte meg. És még meg is köszöni Dexnek. (Feltűnt valakinek, hogy a ravasz gyilkos jól összevérezte az áldozat vérével a helyettes államügyész ingjét? Biztos lesz ennek is folytatása...)

Évadnyitó-értékelő: 10/10, nem is érdemes tovább hasonlítgatni, úgy hiszem a Lostig hasonló élményben nem nagyon lesz részem. Ott leszek-e a folytatásban is? Hell yeah!

Címkék:sorozat dexter hell yeah Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr28700783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása