rhynn 2008.10.24. 14:57

Még 132 nap...

... és eljön az általam jelenleg legjobban várt filmnek a bemutatója. Ennek örömére rászántam 2-3 órát és lecseréltem a fejlécet. (Tudom, hogy még elég gagyi, meg nem nagyon illik a háttérhez, de dolgozom rajta - sajnos 5-6 éve nem csináltam ilyet, s elég nehezen megy).

Hogy mi is ez a film? Egy graphic novel adaptáció, méghozzá a leghíresebbé. Az egyetlen képregényé, mely szerepel a Time Magazin legjobb 100 regénye között.  Nem mellesleg Hugo-díjat is nyert.Az elkövető Alan Moore, a képregényírás egyik legnagyobb alakja.

A történet egy alternatív jelenben játszódik (1985-ben, mert akkor készült), amikor is a hidegháború a csúcson van, Amerika lakossága joggal retteg az orosz atomcsapástól.

Kezd eluralkodni a bűnözés, mely korábban szinte ismeretlen fogalom volt, ugyanis önjelölt szuperhősök álruhát húztak, s megvédtek mindenkit a gazfickóktól. Ők azonban Supermentől eltérően semmilyen képességgel nem rendelkeznek, mindösszesen igazságérzetük és segíteni akarásuk emberfeletti. Ezért hát viccesebbnél viccesebb jelmezeket öltenek (ott van például az Éjjeli Bagoly vagy

Ez azonban a rendőröknek nem tetszett, így sztrájkolni kezdtek, mire egy képviselő törvényen kívül helyezte a szuperhősködést. Időközben a 40-es évek szuperhősei kiöregedtek, nyugdíjba vonultak, s csak az egy igazi szuperhős, Dr. Manhattan maradt a figyelem középpontjában, ugyanis ő egy balesetnek köszönhetően természetfeletti hatalmat kapott. Spoilerezni nagyon nem akarok, így a történetet nem mesélem el, de bátran ajánlom mindenkinek ezen nem egyszerű mű elolvasását, átélését, főleg, hogy múlt héten magyarul is megjelent az első 4 rész a Cartaphilus kiadó gondozásában.

A cím egyébként egy mondásra, ill egy áthallásra épül: Quis custodiet ipsos custodes? - Who watches the watchmen? Ez a mondás sokszor megjelenik a regény folyamán, csak részletekben, s nem is a szereplőkre utal, hanem a tömegpszichózisra, kifejezi a társadalom viszonyát "megmentőikkel szemben". Emellett pedig a Watchmen kifejezés utalhat az órakészítőkre is, amely szintén fontos átívelő eleme a regénynek.

Az elkövetkező 132 napban egy cikksorozatot szeretnék összeállítani a film és a képregény hátteréről, magyarázatokról, sikeréről, úgyhogy érdemes visszatérni!

Címkék:comic watchmen alan moore hell yeah Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr79729783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása