rhynn 2008.10.24. 12:14

Supernatural negyedévfinálé

Az első évad 10. része környékén elkaszáltam magamban a sorozatot, hisz eléggé unalmasra sikerült. Aztán a második évadnyitójánadtam neki egy esélyt, s egészen a harmadik közepéig bírtam, amikor is megint kezdett leülni a sorozat, bár Dean beszólásai nagyon jók voltak. Kapott egy új esélyt a negyedik évad is, majd az évadnyitó után bepótoltam az elmaradt 5-6 részt, s azóta gyakorlatilag a hét legjobban várt sorozatává érett a Supnat, melyet az új készítők egy teljesen másik irányba vittek.

Hogy mi is változott? Először is hozzáadtak egy csipetnyi humort (eddig se volt kevés, de most már egyre több van), misztikumot, időutazást, egy monster movie specialt, némi vallásos fennhangot és egy hatalmas átívelő szálat.

A belinkelt videó után spoileresen elemzem a 6 részt. De komolyan, melyik sorozatba férnek bele ekkora marhaságok? Ide a következő 16 részt, de egyben! A videóért köszi winnie-nek a sorozatjunkie-tól.

A harmadik évadnak ott lett vége ,hogy Dean végül meghalt, s Sam egyedül maradt, miközben meg kellett küzdenie a benne lakozó démonnal, s igazából senkihez sem fordulhatott problémájával. Persze nem lenne izgalmas a sorozat, ha Dean nem térne vissza egyből (valljuk be, ő egyedül viszi a hátán az egészet), de ennek azért oka kell, hogy legyen. Itt kerül a képbe az új, minden eddiginél nagyobb hatalom, Castiel, aki tulajdonképpen egy angyal. Legalábbis annak mondja magát. Ő hozta ki Deant a pokolból, hogy rendet rakjon a Földön, mielőtt túl késő lesz.

Ez egy igazi game changer, hiszen rendben van, hogy eddig is démonokat üldöztek, s furcsa szerzeteket láttak, de azért az egész vallásos dolgot már hőseink se tudják elhinni. Közben Lilith is ott figyel, s kiderül, hogy ez a csata lesz a végső, nagyobb minden eddiginél.

Sam megpróbálja valahogy kihozni testvérét a pokolból, s közben Rubytól vesz leckéket démonológiából. Pénzügyi okokból egyébként kicserélték a Ruby-t alakító hölgyet egy sokkal kedvelhetőbb szinésznőre, s ez egy újabb érv a sorozat (tovább)nézése mellett.

Bobby: Dean, your chest was ribbons, your insides were slop. And you'd been buried for four months. Even if you could slip out of Hell and inside your meatsuit.
Dean: I know. I should look like a Thriller video reject.
Bobby: What do you remember?
Dean: Not much. I remember I was a hellhound's chew toy. Then lights out. Then I come to six feet under. That was it.

Mintha a készítők se akarnák komolyan venni saját magukat. Igazából jó ez így, a véres jeleneteket is könyebb végignézni vidám hangulatban.

Sam: Apparently, you're a regular guy that's important to the man upstairs.
Dean: Well that creeps me out. I mean, I don't like getting singled out at birthday parties, much less by... God.
Sam: Okay, well too bad, Dean, because I think he wants you to strap on your party hat.

Az átívelő szál mellett megmaradt a monster of the week effektus is, ugyanakkor az esetek tényleg változatosak lettek, ráadásul mindegyikben van egy kis csavar, ami miatt az izgalom a tetőfokára hághat, s a rész is gyorsabban végigmegy.

És végül ott van a 3. 5. és 6. rész, melyek kimagaslanak az amúgy sem túl alacsony szinvonalú sorozatból. Kezdünk egy időutazással, melyben Dean találkozik saját szüleivel s nagyapjával.

Dean: Sammy, wherever you are... Mom is a babe. I'm going to Hell. Again.

Dean természetesen visszajön a jelenbe, s máris jöhet a ötödik rész, mely adózik a klasszikus horrorfilmek képi világa előtt, hisz az egész műsor fekete-fehér. A horroros témát is jól eltalálták, a vámpír nagyon hiteles lett, s az egész rész során egyetlen perc leállás sem volt.

Dean: We still got to see the new Raiders movie.
Sam: Saw it.
Dean: Without me?
Sam: You were in Hell.
Dean: That's no excuse.

Meg persze az eye of the Tigeres rész, amihez a videót javaslom, illetve a kapcsolódó promókat.

A szövegírók kitesznek magukért, hisz minden részben akad egy hét idézete jelölt, néhányat össze is gyűjtöttem:

Dean: Apocalypse.
Bobby: Yep.
Dean: As in Apocalypse Apocalypse? The Four Horsemen? Pestilence? Five-dollar-a-gallon-gas Apocalypse?
Bobby: That’s the one.

A kannibál-os részben:

Travis: But most of all, they’re hungry.
Dean: Hungry for what?
Travis: At first for everything. But then, the long pig.
Dean: “Long pig”?
Sam: He means human flesh.
Dean: And that is my word of the day.

Összességében ez a negyedévad nagy hatással volt rám, az idei ősz gyengébb felhozatalából messze kimagaslik, 10/10 a szórakoztatás-faktor, úgyhogy remélem a viszonylag alacsonyabb nézettség ellenére is kap még 1-2 évadot.

Kiemelném, hogy a Monster Movie részt (4x06) érdemes annak is megnézni, aki a sorozatot nem követi, de a régi horrorfilmek bejönnek neki.

Címkék:sorozat hell yeah Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr47729609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása