rhynn 2008.11.30. 11:00

6 pont különbség és 6 ok a sikerre

Tegnap éjfél óta a Barca 6 ponttal vezeti a spanyol bajnokságot, s erre már évek óta nem volt példa. Szupererős a csapat, vagy gyenge a bajnokság? Ennek próbálok utánajárni. A szombati fordulóban három nagycsapat is pályára lépett, a Barca a Sevilla ellen, míg a Real Madrid a Barcával az előző fordulóban döntetlent játszó Getaféval mérkőzött. Az eredmények: Sevilla - Barca 0:3, Getafe - Real 3:1. Ráadásul a nagyobbik madridi csapatban két kényszerű cserét is végre kellett hajtani sérülés miatt. Az eredmény: immár 6 pont előny a bajnokságban, az első nagy rangadó behúzva.

A csapat idei szereplésében hatalmas tétel, hogy a klub egyik legismertebb korábbi játékosát, Pep Guardiolát sikerült edzőnek megszerezni, aki új színt hozott a játékba, ráadásul, úgy tűnik, képes a csapat sztárjaival is megbírkózni. Eto'o gyakorlatilag megtáltosodott a kezei alatt, visszavett az arcából, s ez bizony elődjének nem sikerült.

Szintén nagy előny, hogy a villág - számomra - kétségkívül legjobb játékosa a csapatban játszik, s amikor ő pályán van, már jelenlétével is inspirálja 10 társát. Természetesen Messiről van szó, akinek zsenialitásával nem bírnak az ellenfelek: ha épp nem akar gólt lőni, lehetetlen szögből ad gólpasszt, ha meg igen, lehetetlen szögből lő gólt. Egyszerűen a legjobb.

Eto'o pedig olyan formában van, hogy még az orrszőrzetéről is bepattan a labda a kapuba, s folyamatos termésének köszönhető a megszerzett pontok jó része. Nyáron nagyon megijedhetett, hogy a Barcából kirakták, s igazából senkinek nem kellett balhés természete miatt, csak a Budjonkornak, s aztán beállt a sorba. Azóta pedig szárnyal ő is és a csapat is. Eto'o 4 Prezident!

Elment a két bomlasztó tényező, Ronaldinho és Deco, s ez nagyot lendített a csapat szekerén. Nem maradt ugyanis igazán nagy világsztár - vagy magát annak képzelő játékos - a csapatban, csak Messi, aki viszont szerénysége miatt nem jelent veszélyt a csapategységre. Plusz két hellyel több van a kezdőben vagy épp két hisztiző játékossal kevesebb a kispadon, s így még jobban lehet rotálni. Ráadásul a két játékos új csapatában is megtalálta a helyét, ami külön öröm.

A sorsolás is a Barcának kedvez: egészen mostanáig komoly ellenfél sem a BL-ben sem pedig a bajnokságban nem akadt a Barca útjába, így egy remek sorozattal a háta mögött, nagy lendülettel készülhetnek a Valencia, a Real és a Villarreal ellen. Egyedüli komoly ellenfél eddig a 6-1-re kiütött Atletico Madrid volt, s hozzájuk csatlakozott a 3 góllal kitömött Sevilla. A legkomolyabb kihívónak pedig a Juventussal is meg kellett küzdenie a BL-ben, ami miatt a bajnokságra kevésbbé tudott koncentrálni.

És végül az ellenfelek. Az elmúlt két évben csak azért lehetett bajnok a Real, mert a lényegesen jobb, összeszedettebb Barca elszórakozta az egész évet, átadva a dicsőséget legősibb ellenfelének. Idén ez mintha fordítva történne: a másik oldalon gond van az edzővel, gyenge a keret, főleg RvN kiválása óta, minőségi igazolás nem volt, s a morál is a béka segge alatt van. A spanyol bajnokság pedig hosszú távon ennek a két csapatnak a versenyfutása. Ha a két csapat jól játszik, más nem szólhat bele az első két hely sorsába. Nem jó ez így, de ez van.

Címkék:foci barca Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr46795817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása