rhynn 2008.12.04. 16:00

Néma Bob megszólal (Filmkritika)

Négy szóban el lehet mondani mindent a filmről: Kevin Smith új filmje. Hogy kicsoda Kevin Smith? Egy zseniális, vicces és nem mellesleg teljesen elmebeteg életművész. Ír ő képregényt (legújabb: Batman Cacophony - kritika hamarosan), filmben szerepel (Jay és Néma Bob visszavág, Dogma, Shop Stop, stb.), Heroes-részt rendez, sorozatban szerepel (Reaper), s persze filmet rendez. Legújabb filmje a Zack és Miri pornót forgat, mely talán a legösszeszedettebb, legjobb filmje. Kevésbbé kretén humoráról lesz ismert, talán akkora kult film sem lesz.

A történet összefoglalása inkább egy romantikus-komédiát sejtet, végeredményben az is, kiegészülve az egész pornó-biznisszel. A megvalósítás pedig Judd Apathow filmjeit (Felkoppintva, Superbad) idézi, csak annál sokkal jobb, az ott megszokott üresjáratok is elmaradnak. A film leszögezi a nézőjét, s nem ereszti másfél órán át: minden elhangzott szóra, minden képre figyelni kell, sose tudhatod, mikor jön az újabb földön rugulós poén vagy épp egy ismertebb arc.

Tehát Zack és Miri gyerekkoruk óta ismerik egymást, s most együtt laknak, hogy szűkös fizetésükből valahogy megéljenek. Persze nem egyszerű, hiszen Zack (Seth Rogen) midnen pénzét elkölti, így Mirinek (Elizabeth Banks) kell legtöbbször kifizetnie a lakbért. Sajnos ez így nem elég, ezért hálaadás előtt kikapcsolják náluk a vizet és az áramot. Miri szerint ilyenkor az emberek két megoldás közül válaszhatnak: elmennek pénzért szexelni, vagy pornót forgatnak. S ez üt szöget Zack fejében: miért nem csinálhatnának egy pornófilmet, ahol ők szexelnek egymással? Jó barátok közt ez belefér. Kezdetét veszi tehát a mulatságos forgatás, annak ezernyi poénja, s itt látszódik Kevin Smith igazi zsenialitása: minden jelenetet képes kifacsarni, átfordítani egy olyan irányba, amire senki nem gondolt.

Persze a barátok közötti szex még ilyen nemes ügyért sem megy, kiderül, hogy a felszín alatt komoly elfolytott érezlmek vannak, s ezt bizony valahogy orvosolni kell, s máris eljutottunk a film fő bonyodalmához, mely kevésbbé vicces, ám annál elgondolkodtatóbb kérdéseket vet fel a szerelemről, barátságról, a pénz hajhászásáról.

Ha értékelni kellene, azt mondanám, azért jobb ez, mint eddig bármelyik Kevin Smith film, mert a szokásos kreténkedésen túl is van tartalma, üzenete. Valahogy a szereplők közötti interakciók is életszerűbbek (beáldozva néhány poént ezért), megvan a kohézió a két főhős között. Egyébként Elizabeth Banks kiváló választás, hisz ő egy szépséges nő, nem mellesleg pedig nagyszerű szinész. Amennyire nagy csalódás volt az ananászos film, annyira tetszett Seth Rogen új alakítása: egy percig sem tudtam megállítani, abbahagyni a filmet, végig kellett néznem ott helyben!

Egész film alatt gondolkodtam, honnan ismerős Miri nagy szerelme, aztán az IMDB-t nézve beigazolódtak sejtéseim: ő volt Superman nem is olyan régen! (Brandon Routh). Szerepel benne Justin Long (Die Hard 4, Dodgeball), mint melegpornó-szinész, Katie Morgan (IMDB szerint 186 film főszereplője :D) és persze Craig Robinson (Darryl az Office-ból).

Értékelésem szerint ez az idei év második 10 pontos vígjátéka (Trópusi Vihar mellett), s lassan összegezhetek is így decemberben: az év 5 legjobb filmje között is helye van.

Ízelítőnek néhány kép, az egyik kicsit montírozva:

.

Címkék:filmkritika hell yeah Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr50803059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása