rhynn 2008.12.28. 13:34

Ti akarnátok 14000 évig élni?

Teszi fel a kérdést minden idők egyik legjobb low-budget scifi regényadaptációja, a The Man From Earth, mely így második nézésre ismét elgondolkodtatott. A karácsonyi pihenő utáni első bejegyzés következik.

Hányattatott volt a sorsa volt a műnek, hisz Jerome Bixby még a 60-as években kezdte el írni a forgatókönyvet, s 1998-ban, gyakorlatilag a halálos ágyán fejezte be. Később, 2007-ben a film is elkészült, s a különböző p2p letöltéseknek hála nagy népszerűségre tett szert, az alkotók talán elsőként ismerték el ezt a közösséget, s köszönték meg nekik a rajongást.

Már elsőre is valami különleges élményt jelentett számomra a film, hisz a képernyő előtt, jófajta whiskyt kortyolgatva szinte résztvevőnek éreztem magam a nagy beszélgetésben: John Oldman sikeres történészprofesszor, akit 10 év oktatás után kineveznek tanszékvezetőnek, majd mindenki legnagyobb meglepetésére egyszercsak lemond a posztról néhány nappal később, s készül eltűnni. Barátai, kollégái igyekeznek elbúcsúztatni, mikor egy pohár whisky mellett megkérdezi a jelenlévőket: "Tegyük fel, hogy egy őskori ember még napjainkban is élne. Milyen lenne ő?" "Miért, talán könyvet írsz?" "Tegyük fel..." kezdődik a beszélgetés, mely gyakorlatilag a film cselekménye. Az összegyűlt kollégák, a biológus, az antropológus, a történész, stb megvitatják, milyen is lenne ez az ember. A film poénját nem akarom lelőni, helyette mindenkinek ajánlom ezt a filmet, mely tényleg elgondolkodtat, s kiragad a hétköznapokból.

Mivel a költségvetés elég alacsony volt, ezért ismert arcokkal nem találkozni, ráadásul a film egyetlen házban játszódik, szinte real-time. Nem is hosszú, mindösszesen 70 percet vesz el az ember életéből, de cserébe nagyon sokat ad. 10/10-es film, olyan, mintha egy regényt olvasnál tömörítve...

Címkék:film filmkritika Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr11845102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása