rhynn 2009.01.03. 06:00

Dakarral a világ körül: Buenos Aires és a Pampák - képekkel

Juan Diaz de Solís 1516-ban érte el a Río de la Plata torkolatát, de ennek sokáig nem örülhetett, mivel egy őskalkos törzs jó szokás szerint lemészárolta az egész expedíciót. Viszont nem sokkal később itt épült fel az a város, mely ma Argentína legnagyobbja, s egyben fővárosa is. Pedro de Mendoza 20 évvel később hozta létre a telepet, Ciudad de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre néven. 1541-ben ezt a kolóniát is elpusztították, így csak a harmadik megszállás maradt fenn, Juan de Garay 1580-ban véglegesítette a spanyol fennhatóságot.

 

Lakossága jelenleg 13 millió fő felett van, ennek 89%-a fehér etnikumú.

 

A Pampák gyakorlatiag a dél-amerikai nagy alföld, ez az a része a kontinensnek, ami mezőgazdasági megművelésre a legjobb volt a mai napig (500 személygépjármű átkelése után ez már kétséges). 750.000 km2-t ölel fel Argentínában, Uruguayban és Brazíliában. A hatalmas síkságot (ez kb 7 Magyarország) csak két hegység szakítja meg, a Bahía Blanca és a Tandil. Előbbi 1300 m magas, utóbbi 500. A sztyeppéken elég gyakoriak a bozóttüzek, ezért komolyabb növényzet nem alakult ki.

Címkék:dakar Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr5854124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása