rhynn 2009.01.05. 16:00

Rendeződik a piac

Meglepő fordulatokat hozott a világgazdasági válság, hisz a magyar háztartásokat képes volt rákényszeríteni arra, amire eddig egyetlen egy felvilágosító kampánynak, kormánynak, gazdasági szakembernek nem sikerült: a novemberi akciós betétek (akár 13,5% éves szinten) annyira megfogták az embereket, hogy egy hónap alatt 260 milliárd forintot raktak bankbetétbe.

Elsősorban nem a párna alól előhúzott pénzekről beszélhetünk ebben az esetben: az emberek kezdenek rájönni, hogy a számlán lévő pénzt, ha nincs szükségük rá, bizony le is köthetik, némi kamatot elérve rajta. (1 hónapos lekötésnél a 0,8 százalék szép eredmény, de a kivonaton nem tűnik túl nagy számnak). Ezenkívül az évek óta alulteljesítő ingatlan- és részvényalapokból is nagy összegek vándoroltak át betétbe, de ezt már törvény szabályozza, a kereskedő ugyanis 180 napra felfüggesztheti a kifizetést, megelőzve, hogy csődbe jusson.

Sokan leváltották meglévő devizabetétjeiket is, hiszen az akár 230 forinton megvásárolt euro csak 5% körül hoz, most pedig 270-ért lehet eladni. 1000 eurónál, 1 éves lekötésnél kb. 55.000 forint előnyt jelenthet egy ilyen váltás. (40.000 jön az átváltásból, s ennek 10%-os nettó kamata + a 270.000 HUF 4%-a (a forint és az euro kamat közötti különbség))  Aztán ha visszaerősödik a forint, lehet megint váltogatni.

Egyébként ahogy számolgatom, még egy kiegészítő nyugdíjszámláról is érdemes kivenni a pénzt, s betétszámlán tartani, amíg nem vezetjük be az eurot, hiszen az hosszú távon is csak reálszinten tartja a pénzt, ami a várható 3% infláció mellett nagy különbséget jelent.

Hiteloldalon is jelentős pozitívum volt: a novemberben felvett devizahitelek aránya lakossági oldalon 50 mrd HUF alá csökkent, aminek többszöröse volt az új hitelállomány szeptemberben.

Ez a tendencia tovább folytatódhat, hisz a fokozatos kamatcsökkentés ellenére is szép összeget fizetnek a számlán lekötött pénz után a bankok, hiszen nekik ez még mindig olcsóbb forrás, mintha a bankközi piacon szereznék be a forintot.

Persze a devizahitelek összértéke még így is magas, főleg a soha nem látott forintgyengülésnek köszönhetően, ugyanakkor most lenne érdemes hitelt felvenni, hisz ha majd beerősödik a forint, komoly különbségek lehetnek a törlesztőrészletek között.

Címkék:gazdaság világválság Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr66858461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása