rhynn 2009.01.08. 20:15

Metált Birod?

Most láttam az új reklámot, s elgondolkodtam egy picit ezen a kamatkövető betéten. A lényeg, hogy folyamatosan újra lekötött betétednél a kamatperiódus végén megnézik az alapkamatot, s ehhez igazítják a kamatozást. Ez aztán a bátor cselekedet: másról sem szól a média, csak hogy a 11,5-ös kamatot év végéig 6%-ra akarják visszahúzni, hogy pörgessenek a gazdaságon. Népámítás ezerrel.

Kijött a gazdaságmentő csomag is, átolvastam a kiírást, egyszerűen lehetetlen felvenni. Illetve lehet, de aki képes rá, annak nem hiszem, hogy kell. Hitelkiváltásra nem használható, így nem lehet menekülni a kedvezőtlen CHF hitelekről, fizessük csak a sok pénzt. Emellett a kisebbiket csak olyan cég veheti fel, akinek nincs hitele. Vajon hány ilyen van? S annak miért pont most kellene?

Pedig nem olyan rossz dolog ez a hitel. Ha ügyesen csinálja az ember, nem kényszerből veszi fel, s főleg nem nyaralásra, bizony jó lehet. Közgazdasági alapkitétel (első közgáz óra anyaga),hogy van X jövedelmed, akkor vagy gyűjtesz 5 évig, s akkor költöd el, vagy veszel fel hitelt, s most költöd el. Veszel például egy kocst, amivel munkába jársz, ezáltal nő a presztizsed, esetleg a munkamorálod is, jobban dolgozol / jobb körülmények között dolgozhatsz, s többet is: ennek következtében többet kereshetsz. Persze nem ilyen egyszerű a dolog, de azért a hitel nem egy felesleges dolog.

Ahogy a devizahitel sem. Nagyon szidják a devizahiteleket, hiszen felmentek a törlesztők 20-30%-kal, de azt elfelejtik sokan, hogy bizony így is kb kétharmada a törlesztő annak, amit egy forinthitelnél kellene fizetni. (Ki akarna lakást 15% kamatra, amikor 7-re is lehet?). Persze ez azoknak segít legkevésbbé, akik fillérre pontosan kiszámolták, mennyi pénz fér bele havonta törlesztésre, s ez alapján vették fel. Na nekik tényleg rossz ez a válság.

A reklám után jön a szórakoztatás, s a visszatérés az elmélkedésből: Generazzo Mária bejátszás a Fókuszban, alatta a Jajj de ronda lányok refrénű szám megy. Így kell irányítani a népet.

Címkék:gazdaság komment Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr29866108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása