rhynn 2009.01.24. 18:40

Gettó Milliomos (Kritika)

Lassan kijelenthetem, hogy nálam ez volt Január hónap filmje! Pedig volt még pár jelölt, a Rocknrolla, a Yes Man, s jön még a Spirit! Bár a magyar bemutató február 20, nem bírtam ki, annyit dicsérték (10x Oscar jelölt!), hogy meg kellett néznem.

Jamal Malik egy 18 éves utcagyerek, aki a film kezdetén a 14. kérdést is sikeresen megválaszolja a Legyen Ön is Milliomos vetélkedőben, s megszólal a duda: az élő adás másnap folytatódik. Illetve folytatódna, hiszen a rendőrök letartóztatják csalás gyanúja miatt, s kínvallatásnál vetik alá, hogy megtudják, vajon hogyan sikerült idáig eljutnia. Jamal pedig mesélni kezdi kalandos életét, melynek különböző horrorisztikus állomásai felkészítették a nagy műsorra. Vajon csak véletlenek összejátszása ez, vagy a sors keze van benne? Kap-e kárpótlást Jamal? Persze a legfontosabb kérdés, hogy vajon mit is keres ott ez a gyerek?

Három idősík váltogatja egymást, s segít megérteni a történetet: látjuk a vetélkedőt a nagyképű műsorvezetővel, a rendőrségi vallatást, s Jamal életét. Mindezt egy nagyon brutális képi ábrázolással, rendkívüli vágással, s csodálatos zenével. S bár az egész a vetélkedő körül játszódik, a film lényege mégsem ez, hanem a nehézségen, az egész életen átívelő szerelem és szeretet, mely meghatározza Jamal életét. Nem csak a fiú-lány szerelem, hanem a testvéri szeretet is fontos itt, mert ez mindenen átsegíti a főszereplőket.

S persze az egész Bollywood-hangulat, mely átjárja a filmet, egyszerűen elvarázsolja az embert, s persze a végén kapunk egy indiai táncot is, mely nem maradhat ki egy ilyen filmből. Pedig ez a film igazából angol, a szereplők jó része is Angliában él, többek között a főszereplő. (ja igen, ezt le akartam írni: kb 30 percig az kötötte le a figyelmemet, hogy honnan ismerem a srácot. Végigpörgettem minden általam ismert sorozatot, egyet leszámítva, persze abban volt: a Skins első két évadában szerepelt). 9 pont.

Címkék:filmkritika a honap filmje Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr43900052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása