rhynn 2009.01.24. 17:52

Világbajnok lettem Talmácsival

A blog első játéktesztje következik, mely nem más, mint a MotoGP08 PS3-as változata. A pontos meghatározás a következő lehetne: egy (többé-kevésbbé) motorverseny-szimulátor, melynek lehetőségei szerteágazóak. Licenszelték mindhárom géposztályt, az összes pályát, a bukósisak-festéseket, a csapatokat, stb, s ezzel nagyon aprólékos munkát végeztek: az ellenfelek megszólalásig hasonlítanak a tévében látottakra.

Ha már tévé, akkor meg kell említeni a TV-adások hű adaptációját: a feliratok a futamok előtt és után ismerősek, sőt a fontosabb előzéseket egy kis ablakban bemutatja nekünk verseny közben. A futam után pedig akár a verseny összefoglalóját is megnézhetjük a Highlight mód keretein belül, a vágások pedig eszméletlen jóra sikerültek.

A verseny-részen kívül elég szerény a felhozatal: van néhány kép, pár menüpont, de semmi statisztika, leggyorsabb kör, stb nincs, s ez egy kicsit zavaró. A menüben kb annyit töltök el, hogy kiválasztom a motorbeállításokat (sok értelme nincs), s megyek tovább az edzésre vagy a versenyre. Itt még lehetne fejlődni.

Persze ezek mind előre megtervezett dolgok, s a legfontosabb a grafika, mely erős közepesre sikerült: a motorosok ruhái nagyon élethűek, kicsit túl fényesnek tűnnek. A távoli képek elmosódottak, az ívek pedig nagyon pixelesek, s ez erősen rontja a játékélményt. A reklámtáblák ott vannak, de simán át lehet menni rajtuk, s eséskor is volt már, hogy keresztülmentem egy motoron. Ugyanakkor a grafikai motor egyszerre kezel 35 motorost, ami szimulátorokban elég ritkaságnak számít. Vélhetően ezért kcisit beáldoztak a grafikából, a kérdés, hogy jól tették-e?

A válasz nem: a játék ugyanis nagyon frusztráló. Az időmérő easy szinten túl könnyű - ahogy az egész játék, mediumon pedig irreális: leelőzök 4-5 motorost a gyors körömön erre tök utolsó vagyok, 4-5 másodperccel lemaradva a 34-től. Verseny közben a többiek mintha nem is látnának, mennek egymás után, előzgetnek, csak épp velem nem törődnek. Ha hátulról belemegyek valakibe, azonnal kiesek, ő megy tovább. Ha hátulról belémjön valaki, azonnal elesek, ő megy tovább. Ha fűre megyek, belassulok, ha az íven megyek, a füvön előznek. Nagyon hiányzik a szélárnyékban való vonatozás is, amely a motorversenyek egyik legfontosabb stratégiai eleme, a készítők azonban erre nem gondoltak.

A verseny első köreiben mindenki gyorsabb, vagy ha előznék, kilöknek, aztán ahogy mennek előre a körök, egyre előrrébb kerülök. (Volt, hogy 4 körig az utolsó 3 helyért versenyeztem, előrementem 2 kanyar alatt 5 helyet, estem, 35-ről pedig 8.-a felmentem 3 kör alatt...)

A motor-beállítás nagyon szimulátor jellegű, 1-2 dolgot változtathatsz, ami komoly különbséget nem jelent, egyenesben a csapattárs is elhúz melletted, amikor max sebességgel zúgsz előre, szóval furcsa.

A karrier mód egyébként nagyon jó ötletre épül: ahogy gyűjtöd a pontokat, a szezon végén új csapatok lesznek elérhetőek, s akkor átigazolhatsz, ahogy a való életben is. 300 pont után mehetsz a Bancaja csapatba Talmácsi helyére, de 168-ért már a MotoGP leggyengébb csapatában is kaphasz helyet. Rossi helyéhez persze kell 1100 pont, ami azért 8-9 szezon is lehet! Közben pedig motorfejlesztési pontokat is kapsz, mely az adott kategóriában érvényes.

Összességében elmondható, hogy a játék remek pihenésnek, kávé helyett, de sokat nem kell várni tőle. Lenyomok azért 1-2 szezont, felmegyek MotoGP-be, aztán elcserélem a játékot a konkurens SBK08-ra. Értékelés: 6 pont. A Capcomtól többet vártam.

Pozitívumok:

- minden az utolsó pixelig licenszelve van, megegyezik az eredetivel

- tévéközvetítés jellege van

- lehetsz Talmácsival!

Negatívumok:

- Gyenge grafika

- Rossz játékmenet

- Frusztráló módon csal a gép

Címkék:kritika ps3 gamez 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr43899978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2009.01.24. 17:52:49

Hosszú ideig nem publikáltam, épp munkahelyet váltottam, s az új hely eléggé leterhelt, de most bepótlom a lemaradást.
süti beállítások módosítása