rhynn 2009.03.08. 08:00

Csinibaba 2 (filmkritika)

Nem, természetesen nem őrültem meg, a cím a Made in Hungaria film kritikáját takarja. Be kell látni, a magyar filmkészítők igazán két műfajban jók, s mindkettő vígjátéki alapokra épül. Az esztelen ökörködésre alapozott filmek, pl. Zimmer Feri, Megy a gőzös, stb. illetve a zenés-táncos-romantikus filmek, mint például a Valami Amerika, S.o.S. Szerelem és a címben megidézett Csinibaba. Ebben vagyunk jók, ezt kell csinálni. Kicsit késve, de bemutatom február hónap filmjét.

El is érkeztünk az idei kvázi valentínnapos mulatsághoz, mely Fenyő Miklós Made in Hungaria musicaljének filmváltozata, melyet mondjuk az Abba filmhez hasonlítanék stílust tekintve. Adott Miki (Szabó-Kimmel Tamás), aki családjával hazatér Amerikából, s ennek nagyon nem örül. Megszokta Amerikát, a Jack Danielst, Johnny Cash-t, stb, s ez az 50-es évek Magyarországán nem igazán népszerű dolog. Mindenesetre gyorsan elkeveredik a helyi ünnepségre, ahol találkozik régi barátaival, s felebarátaival (Pl. Röné, az arknemezise - Fenyő Iván).  Innen pedig már elsősorban énekléssel halad előre a történet.

A központi téma a címben megidézett Csinibabához hasonlóan egy ki mit tud körül játszódik, hisz a fiataloknak ez az egyetlen kiugrási és zenélési lehetőségük.

A filmben feltűnik még Egri Péter, a Mystery Gang énekese is, aki egy sheftest alakít. Legjobban talán neki sikerült visszaadnia az amerikai életérzést. Hozzátenném ez nem volt nehéz, hisz ő tényleg úgy él.

A történet igazából egyszerű, inkább a megfelelő sorrendben mesterien előadott dalok teszik naggyá a filmet, s elmondhatom, amióta kijöttem a moziból, azóta várom a DVD-t. A férfi szereplők nagyon eltaláltak, a nőiek egy kicsit gyengébbek, a hangulat magával ragadó. 9/10 pontot adok rá. A képeken Egri Péter főbb jelenetei láthatóak, valamint a két férfi főszereplő.

Technológiailag is nagyot szólt a film, hiszen Codac HD Scan szalagokra forgatták, melyhez hasonlót Magyarországon korábban nem használtak - egyrészt mert marha drága lehet, másrészt, mert ez elsősorban akkor fontos, ha digitális utómunkát akarnak végrehajtani a filmen - s ez szintén nem jellemző.

Az egyetlen pont ott veszett el számomra, amikor a végén Fenyő Miklós egy Sláger rádió logo előtt énekelgetni kezdett, s ezzel valahogy megtörte a varázst. Persze lehet, bennem van a hiba.

Címkék:zene filmkritika 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr100936731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.03.12. 13:02:05

Régen agyonhallgattam a Hungária bakelit lemezt
A film is tetszett, jó dalok voltak, Hgedűs D Géza volt a legjobb, félelmetesen hozta a figurát

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2009.03.13. 21:43:48

Március 15-én mindenkinek javaslom a Megy a Gőzöst, abban is Szabó Kimmel Tamás játszik.
süti beállítások módosítása