rhynn 2009.04.17. 08:33

Megoldódott

Így kell ezt csinálni. Szóval az M1 közvetíti az egész szezonban Talma futamait. Megszületett a megegyezés, a Dorna által ajánlható legalacsonyabb díj 60%-ért. Láttuk az első futamot is, melyet végülis Stefano Favarro (Talma menedzsere) ill. a mögötte álló üzleti érdekek (értsd állami pénzek) vettek meg, s ingyen felajánlották az M1-nek. Mindezt azért, mert a szponzorok nem örültek volna, ha mindjárt az első futamot nem adja a tévé.

Vannak azért meglepő dolgok az MTI hírben. Nem Magyarországon lennénk, ha nem lenne valami elbújtatva a sorok mögé. Meggyőző lehetett az m1 számára, hogy 733.000-en nézték a futamot, mellyel teljes nézettségben még a tv2-t is megverték. (a lakosság 15%-a nézte vasárnap 9kor a futamot... a gyerekek ilyenkor már alszanak, nem is rossz az arány.)

Rendszerint az m1 nézettsége ilyenkor alulról veri a 250.000-et, bizonyos műsorok a 600.000-et is elérhetik. A 733.000 nagyon sok, több, mint pl. a tv2-n a született feleségek nézettsége. Az m1 elmúlt 10 évének legnépszerűbb műsora egyébként a másfél milliós nézettségű Valenciai futam volt, amikor Talma világbajnok lett...

Kiderült, hogy az így kialkudott ár pár (!!!!) tízmillió forint, ami nevetségesen olcsónak tűnik 17x3 futamért, melynek egy részét (+ az edzéseket) továbbadhatják sportcsatornáknak, ha akarják, visszakeresve akár az egész licenszdíjat. Egy RTL Klubos film vasárnap este kb 5-10 millió forintba kerül, tehát 4-5 film áráért egész szezonra hatalmas nézettséget garantáltak.

Megjegyezném, hogy az a pár ember, aki erről döntött, több bónuszt talicskázik haza minden évben, mint amennyibe az egész évad került. Persze az a 40% sem maradt el, biztos vagyok benne, hogy Talma menedzsmentje fizeti, hisz a Dorna se fogja ingyen átadni a műsorokat.

Még egy érdekesség: a magyar sportcsatorna (a másik vállalkozás két klubját Kokóval és Lédererrel nem nevezném annak...) évi 50 millió forintot fizet a 150-200.000-es nézettségű ligakupa meccsek közvetítési jogaiért...

Megjegyzem, nem azzal van gondom, hogy így lealkudták a díjakat, hanem, hogy minden hülyeségre van pénz, erre meg nincs. Évi 20-30 milliárd állami támogatást elszúrnak nézhetetlen műsorokra, s amikor olyan műsort kapnak, ami aktuálisan érdekli az embereket, akkor arra már nincs pénz, mert nem lehet zsebeket tömni belőle.

És a baj az, hogy idén csak közszolgálati tvk adhatják a futamokat. Mennyivel szivesebben nézném az Eurosporton a motorozásért igazán rajongó, s az egészhez értő műsorvezetők Talmácsolásában... :)

Ja és akkor repedezik a plafon:

"Egyértelmű, hogy Talma az egyik legnépszerűbb magyar sportoló, és nemcsak a motorozás, hanem a közszolgálati tévé hőse is" - fogalmazott Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke. Hozzátette: "Talmácsi Gábor sikertörténete nálunk vált először ismertté, szeretnénk, ha nálunk is maradna, minél tovább. (Tényleg? Eurosport smafu?) Most már csak a részletekben kell megállapodni a jogtulajdonossal, de ahogy eddig, ez most sem lesz probléma." Erre az ad alapot, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége április 15-én elfogadta az MTV 2009-es üzleti tervét.

Mint ismeretes, az idei első futamot, a katarit a közvetítés jogaival rendelkező Dorna ingyen bocsátotta az MTV rendelkezésére. (Tényleg?) A korábbi három és fél éves kiváló együttműködés kapcsán kialakult bizalom okán, a nézők érdekében tette ezt. (Komoly?)

A közvetítés-sorozat tehát folytatódik. "Talma motoros tudása, különleges gyári motorja, megszokott háttércsapata, komoly és megbízható szponzorai az élbolyba predesztinálják Gábort a 250-eseknél is. Ráadásul egy jó 250-es szereplés 2010-ben akár Király kategóriát is jelenthet" - foglalta össze a jövőképet Schulek Csaba sportfőszerkesztő. "Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a lehetőségeinkhez mérten a legjobb műsort készítsük majd el. Együtt fogunk dolgozni Talma menedzsmentjével azon, hogy a futamokon kívül mindig legyenek érdekes háttértudósítások is Gábor életéről, edzéseiről, utazásairól" - tette hozzá a Magyar Televízió sportfőszerkesztője.

Címkék:komment motogp talma Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr451070169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása