rhynn 2008.10.29. 15:15

Mire jó az IMF segély? I. rész

Magyarország egy történelminek nevezhető hitelkeretet kapott az IMF-től és egyéb szervezetőktől, hogy segítsen enyhíteni a krízis következményeit. Az interneten számos tévhit kering arról, hogy mire megy el ez a keret, ezekből párat szeretnék eloszlatni.

Hogy megértsük ezt, pár fogalmat tisztázni szeretnék.

A jegybank és a devizatartalékai

Adott minden országban egy jegybank, mely a kormánytól teljesen független, s ennek így is kell maradnia, hogy hitelessége megmaradjon. Legfontosabb feladata a monetáris politika kialakítása, betartása és elemzése. Elsősorban az infláció alacsony tartása, a forint/euró átváltási ár szintjének meghatározása és megtartása, a fizetőeszköz értékének szinten tartása (mely közvetetten azt jelenti, hogy ne engedjék pl. a kenyér vagy bármi más árát elszállni).

Ez nem egyenlő a költségvetéssel. A költségvetés, az úgynevezett fiskális politika abban érdekelt, hogy a bevételeket mindél hatékonyabban felossza. Minden egyes kiadott állami forint inflációt, relatív hiányt generál. Ugyanakkor a fogyasztás növekedése munkahelyet teremt, ezáltal pedig növeli a fogyasztást, tehát egyfajta ördögi kör. Ugyanakkor minél nagyobb a foglalkoztatottság, a fogyasztás, annál nagyobb az infláció is.

Meg kell tehát találni az egyensúlyt a választási kampány és az olcsó euró között. Ráadásul Magyarország nem egy elszigetelt valami, kis méretünk miatt teljesen ki vagyunk szolgáltatva a világpiacnak, bizonyos dolgokat megtermelünk (pl. búzát), többet is, mint amennyit elfogyasztunk, s ezt eladjuk külföldre (export). Mást viszont, pl. laptopokat nem gyártunk, viszont szükség van rá, ezeket importáljuk. /ezt mindenki tudta, csak fontos lesz a későbbiekben/. Az exportőröknek az az érdekük, hogy 280 forint legyen az euro, hisz a munkásokat forintban fizetik, a termék árát viszont euroban kapják, így minél drágább eurot venni, annál több marad nekik. Ugyanakkor a lakosság, a fogyasztók érdeke a 220 forintos euro, mivel ekkor olcsó a hitel, a tévé, a kocsi.

A banális példát szemlélve láthatjuk, hogy milyen fontos a jegybank feladata. Ők kitalálják, milyen inflációt szeretnének, milyen euro árfolyamot, s megpróbálják betartani. (érzésem szerint 250 forint környékén még mindenki nagyjából jól jár).

Ehhez van egy ún. devizatartalékuk. Ez körülbelül 17,4 Mrd. euro volt az elmúlt hónapban, ami hatalmas összeg. Ez Magyarország tényleges likvid vagyona. 1.700 euro / fő. Ebből a következő dolgokat csinálhatja az MNB:

Ha 280 forintra felmegy az euro, akkor elkezdi az euroit eladni. Ezáltal megnő az igény a forintra, amely elkezd erősödni. Mivel a forint megerősödik, ez a vagyon egy kicsit csökken. Ha a forint elmegy 228 forintra, az tönkrevágja az exportot (idén a borászok nagyon megérezték ezt...), ezért ekkor is be kell avatkoznia, elad mondjuk 1000 milliárd forintot, s eurot vesz belőle, így a forint elkezd gyöngülni. Beáll a 250-es szint, az MNB tőkéje megnő. A két irányú kilengések az egyensúly visszaállásakor tehát nagyjából kiegyenlítődnek.

Egy-két évvel ezelőtt érvényben volt egy +/- 15%-os sáv, ami azt jelentette, hogyha a meghirdetett középárfolyamtól az aktuális árfolyam ennyivel eltér, akkor az MNB köteles beavatkozni. 2006 nyarán addig szivatták spekulánsok a forintot, amíg többször is elérte, nagy veszteséget okozva az MNB-nek. Éppen ezért az árfolyamot eltörölték, majd visszaállt az egyensúlyi állapot. (ha jól emlékszem 230-280 volt a sáv nagyjából).

A mostani spekulációk ezt a szintet most át is lépték, viszont ettől még az MNB beavatkozhatott, emelt is 3% kamatot, aminek komoly hatása nem volt. Éppen ezért kellett az IMF segítség, de erről később.

A cikk folytatása itt olvasható!

Címkék:gazdaság imf 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rhynnhosei.blog.hu/api/trackback/id/tr51738716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2008.11.01. 14:02:37

>minél nagyobb a foglalkoztatottság, a fogyasztás, annál nagyobb az infláció is.
-van benne igazságmag, de ez nem közvetlen ok-okozati kapcsolat. Létezhet magas infláció mellett is alacsony foglalkoztatottság.

-Ami a forint árfolyamát illeti, ha kizárólag külkereskedelmi tevékenység azaz árucsere keretében cserélnék a forintot, akkor az egyensúlyi forintárfolyamról akkor beszélhetnénk, ha a külker mérleg egyensúlyt mutatna. (Illetve ettől eltérni csak a devizatartalékok mértékéig lehetne)
Ha olcsó az euró, (erős a forint) megugrik az import, csökken az export, így nem jön be elég euro az országba: felmegy az ára a kereslet miatt, azaz a forint gyengülni fog.
Fordított esetben meg erősödni, azaz mindenféle jegybanki kavarás nélkül kialakul egy egyensúlyi, fenntartható árszint.
Közbevetés: ha a külkereskedelem jeletős része állami kézben van, meg lehet azt akadályozni, hogy a forint erősödjön. Ilyenkor külkereskedelmi aktívum van, folyamatosan halmozódik fel az országban a külföldi valuta. Ez már nem is a forint, hanem a jüan :-) Ezáltal ugyan a külföldi termékek ára az egyensúlyi árszint felett van (azaz a lakosság a lehetségesnél roszabbul él), de lehetőség nyílik stratégiai valutatartalék képzésére: terjeszkedés Afrikában, külföldi vállalatok felvásárlása válság idején olcsón, stb.

A helyzet a valóságban sokkal összetettebb, mert nem csak az árucsere mozgatja a forintárfolyamot. A külföldi kézen lévő vállalatok, ingatlanok, részvények, államkötvények mennyisége nőhet vagy csökkenhet, és a cégekben termelődő profit is befektethető hazánkban vagy külföldön. (OTP, MOL is terjeszkedett például, ez a külföldi vásárlások idején tőkekivitelt jelent) Vannak egyoldalú transzferek is, pl. külföldön dolgozók utalják haza a valutát, vagy az EU-s támogatások megnyílása. (Utóbbi okozott is némi forinterősödést, és kiderült hogy a támogatások összege forintban emiatt már nem lesz annyi, mint amennyit Bajnai beígért) Aztán a belföldi szereplők (állam, cégek, magánszemélyek) külföldi hitelállománya is változhat, szóval mindez hat a forint árfolyamára.

-Eleve benne volt a pakliban bizonyos forintromlás, ugyanis a külker mérleg nagyjából egyensúlyban van, miközben az EU-s pénzek jönnek be, a lakosság devizahitel-állománya folyamatosan nő. Utóbi kettő forintkeresletet jelent, azaz forinterősítő hatású, és egyik sem tarthat örökké. Tehát a forintárfolyam gyengülése csak idő kérdése volt.

-A jegybank valóban beavatkozhat a devizatartalék terhére a forint túlságosan nagy ingásait mérséklendő, de csak óvatosan. Annak is negatív üzenete van (orosz péda), ha fogy a devizatartalék.

-A kamatemelés árfolyamstabilizáló hatása is kétélű fegyver. Egyrészt akkor az állam is drágán jut hitelhez (nőnek a költségvetés kamatterhei, azaz mi fizetjük a számlát), másrészt egy év múlva 11,5 százalékkal több forintja lesz a külföldinek, akkor ha majd megindul a kamatcsökkentés, annyival több forintot akar majd valutára váltani. Szóval tűzoltásra, tőke-kimenekítési rohamok megakadályozására jó lehet, de hoszabb távon csak a külker-egyensúlyt biztosító árfolyam megvédését lehet kitűzni, az a piacot nem igazán érdekli, hogy a belföldi inflációnak mennyire erős forintárfolyam lenne szükséges.
Szerintem. Nem vagyok közgazdász, csak hangosan gondolkodom.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.11.02. 19:42:40

csavarhúzós: sok mindenben igazad van, a kamatemelést egyébként elhibázott döntésnek tartom.

Egyik nap Gyurcsány Ferenc azt mondja, segíteni kell a devizahitelek kiváltását (óriási marhaság, a 10%-ot megugró CHF hitel is még 40%-kal olcsóbb a forinthitel törlesztőjénél). Másnap kamatot emelünk, három nappal később meg bejelentjük az IMF hitelkeretet. Mintha egyik kéz nem tudná, mit csinál a másik, ami szerintem azért ebben az esetben nehezen fordulhat elő. Főleg, hogy a kamatemelés után 4 napos szünet volt, azaz az országban senkit nem érdekelt volna egy csütörtöki 300 forintos kilengés is... Nem értettem. A bank levelezésén is durvulás volt, senki nem tudta, mi történik.

Ez a megtakarításokat ösztönözheté, nem pedig a forintban eladósodást, így nem értem teljesen.

A többire igyekszem későbbi postban reagálni. (hozzáteszem az első bekezdésed két tagmondata mintha ellentmondana egymásnak).
süti beállítások módosítása